New in

Skrev nyss värsta inlägget... Åh dampar ur. Igår var jag och morsan på stan iaf, spenderade upp mina hööks presentkort. Dessa blev det som tillägg i ridgarderoben 👌


Foder

Orlandia äter som jag tidigare säkert berättat bara lucern och hösilage pga hennes känsliga mage. Hon håller inte vikten på enbart hösilaget vi har och därför har jag valt att tilläggsfodra med lucern. Tidigare använde jag Kraffts lucern bara för att..tja jag vet inte? Faktiskt så tog jag bara ett och krafft är ju ett välkänt märke. Började ge i pelletsform men har senare bytt till ströform för ökad sysselsättning samt bättre för tänderna att få jobba lite tänker jag. Men för någon månad sedan blev jag tillfrågad om jag hade provat Brogaarden s lucern. Lite mindre påsar men har för mig att det är bättre kilopris... inte säker på detta dock. 

Iaf det jag gillar med den här sorten är att det är tillsatt linolja samt vanlig olja som bidrar till ökat innehåll av omega 3 fettsyror. Eftersom hästar tillskillnad från människor bara producerar saliv när de tuggar så är detta ett super bra alternativ när man som Orlandia har ett förflutet med magsår och stress. 
I salivet finns det nämligen bikarbonat som hjälper till att neutralisera magsyran och som på så sätt skyddar magsäckshinnan mot magsyran. Längre tuggtid=The better! 
Just denna sort är även melassfri vilket är detsamma som att den är utan socker, det var inte kraffts jag gav och inget jag reflekterat över tidigare heller. Men det liksom tex. betfor undviker jag numera helst att ge pga halten socker i onödan.

Att lucernen är melassfri bidrar samtidigt såklart till att den inte är lika god. Jag upplever den lite  torrare i konsistensen men Orlandia äter det bra ändå så det är skönt, var lite orolig i början då hon är rätt kinkig. 

Utöver detta ger jag även probimin som jag kommer presentera i ett eget inlägg samt B & just nu även E vitamin som är bra mot stress och för magen. Utöver detta även extra vanlig olja. Det blir inte lika snabbt resultat som kraftfodret jag gav men känns som vi är på G till något bra och något som kommer hålla i längden. Är ju en hel vetenskap det där med hästmat och jag har bara börjat min kunskapsresa och kommer säkert ändra mig hundra ggr om, men detta är mina tankar och det jag kör på just nu samt varför! =) Fantastiska lilla häst!

Alltså det finns ingen häst som satt sånna spår i mig som Orlandia. Är det för att hon är min första egna häst? Lite moderskänslor för att hon är så liten och svag? 😂 I dont know. Men ibland blir jag så lycklig av att tänka tillbaka på vilken jäkla resa vi gjort. Nej vi har inte åstadkommit några synliga resultat, om någon annan skulle rida henne nu skulle den säkert tycka att hon var fruktansvärd.😂 Men jag vet, jag vet var vi har varit och vad vi blivit. 
Genom hårt slit och kärlek har vi byggt en fantastisk relation. Känns som jag känner henne utan och innan. Hon har lärt mig så mycket och förändrat mitt synsätt på hästar. 
Det är hon som får mig att orka med när allt annat är skit, där jag hittar kraft som egentligen inte finns. Idag hade vi en sån dag, när jag är ledsen och uppgiven. Då klaffar allt, när man inte har en enda förväntan på att något ska gå bra. 

Har ridit två tuffare pass i helgen med lite inriktning på just konditionen. Idag kände jag att hon behövde röra sig lite utan ryttate så det blev några varv på banan. Har plogat den så det blev skitbra nu när det är någon plusgrad också !
Hon var redan från början helt med på noterna, hundra år sedan jag longerade. Hon brukar vara förjävlig, helt död på mina signaler och bara gå och lata sig. Men idag var det drag på det minsann! 
Tränade på att när jag kliver mot henne ska hon flytta bort, inte öka farten utan flytta sig i sidled. Tränade detta i både skritt och trav, gick superbra. Hon gav själv efter i sidan och klev på bättre samt sänkte sig och jobbade på. Häftigt att se på. Små små signaler som kan göra sådan skillnad. 
Älskar att jobba från marken, lyssnar man och testar så hittar man så mycket spännande med sin häst. Orlandia är ju så lugn och säker så det är kul att experimentera bara hon är med på mina signaler som sagt, annars är det svårt att få någon drivning framåt. Tränade även rygga, öppna på rakt spår när jag går bredvid och halva bakdelsvändningar isch. Som sagt kul att testa sig fram ;)

Lite skillnad på kroppen från förra året, gosh!😅
Jobbar vidare med massage och stretching, ser stora resultat redan! Mkt bättre hållning så Mamma-mage övningarna får vi fortsätta med✌😉

Ready set...

Ollis har haft en vecka med vila och jag med. Kändes behövligt, idag tog vi en sväng ut i skogen och bara lekte. 

Bakom vår gård har de plogat en väg över en åker och upp i skogen så det blir en perfekt liten runda. Var perfekt underlag att ligga och trava på samt galoppera i lite djupare snö på vägen hem. Hittade lite klättervägar också så även om rundan inte är sp lång så fick vi ändå ut mycket av den. Så vackert med att snö och solen som lyser, helt klart laddat upp batterierna inför en kväll på jobbet!=) 

Avställd

Min häst fick några dagars ledigt. Sämst underlag just nu så hon går bara och spänner sig när jag rider, dessutom är det -20 här hemma så inte galet sugen på att rida 😅 Känner mig nöjd med beslutet! Men tänkte passa på att visa er hur Orlandia bor nu. Hon står ju då hemma hos min mamma tillsammans med Mammas halvblod Comedi och vår gamla 25 åriga Mozart ☺

Stallet är ganska litet. Är byggt från början med två boxar och det är de ni kan se nedan. Mittemot hade vi fodret förr men möjligheten har alltid funnits att vi skulle kunna bygga en till box där... och så blev det såklart  ;)


Här är Orlandias box. Den som är tillbyggd senare. Provade att ha henne i de andra boxarna men här trivdes hon som bäst och står still samt äter mycket bättre så här står hon nu!=)

Det som jag tycker är fördelen med att ha hästen hemma är att man kan skräddarsy allt. Det är inte så jäkla fyrkantigt. Jag bestämmer själv just den dagen vilka täcken de ska ha, om de ens ska ha några. Som idag när det är svinkallt så får de gå ut senare på morgonen och får då äta lite mer frukost inne, annars får de alltid frukost ute då kommer de ut runt 6-7, i vanliga fall när det bara är några minus så går de ute till 6-7 på kvällen och får flera mindre mål med hö under dagen. Är ingen av oss hemma så har vi en egen hage med lunchgrind som löser ut vid lunchtid och då får de alltid rejält med hö på frukosten så de har att pilla med under dagen. 

Orlandia känns redan mycket "gladare" här. Hon busar, lever rövare och ser allmänt glad ut tycker jag. Här har hon ingen som mobbar henne, hela flocken är rätt lugn och nu är det snarare hon som motar runt Mozart när hon tkr han är närgången 😂


Måndag!

Imorse var hela familjen upp med tuppen. Andy kom förbi vid 6 någongång och då hade jag mumlar något om att jag skulle upp kvart över så hon väckte mig då och sa att jag försovit mig. Kände mig som en överkörd bäver eftersom jag inte kunde sova på natten,däckade runt kl 3.. Såg sen när jag vaknade upp att det var en timme för tidigt ja hade gått upp -.- Aja käka frukost med morsan och sedan tog vi en tur på pållarna. Lite slaskigt och Comsan får nya snösulor på onsdag så det klumpar sig rätt ordentligt på hans små fossingar. Blev en lugn tur med mestadels skritt. Orlandia kändes ruskigt fin. Tänker att jag ska trimma lite på fältet imorgon om det går att rida där. 
Är så träningssugen så jag tror att jag smäller av snart! 😂


Ingen kan se så bekymrad ut som lilla Ollis kan..."Stupid human" , väcker mig och tvingar ut mig direkt på morgon....LIFE ibland alltså! 

Gott & blandat Orlandia <3

 
 
 
 

Dagens tur

Red hem till syrran 😃

7 december

Haft en jäkla bra dag idag faktiskt. Känner mig nöjd över min egen prestation på jobbet, fixat stallet och nu har jag tagit tag i att färga håret. Något som alltid känns förjävla jobbigt innan man satt igång med det men sedan visar sig vara rätt lätt o smidigt... Hmm! 

Hänt en jäkla massa senaste tiden. Bor just nu hemma hos morsan för att jag och Marcus bestämde oss för att flytta isär. Pendlar mellan att kännas skit och jävligt bra så får se vad som händer helt enkelt. Passar på att njuta av mitt simpla liv som blev helt plötsligt. 

Jobbar, kommer hem. Tar hand om hästarna och vovven sen chillar. Grymt skönt och jag känner verkligen hur mycket jag behövde det här. Känner mig som en ny människa, jag ser inte tunnelseende längre😂 Så det är ju alltid bra. 

Försöker hålla igång Ollis så gott det går i det här vädret, hon är helt galet pigg. Bockar och hoppar jämfota mest hela tiden, as söt! Riktigt rolig att rida just nu! Vill komma igång och träna men får vackert vänta då släpet är på verkstad och ska få nya väggar... kunde tydligen ta ett tag så det är kul👍👍 

Från gårdagens kpnidtionspass på åkern, 5 varv galopp. 1 minut skritta. Sen var energin inte så överflödig längre ;)


Snö! <3

Precis kommit in efter en mysig uteritt med morsan. Igår blev det ingen ridning, så äckligt väder!! Men idag blev det en tur ut, lite halkigt på vägarna men väl inne i skogen gick det bra. Blev bara skritt och sedan klättrade vi en hel del bland alla kullar i skogen. Mysigt och skönt att få ut all överskottsenergi trots det dåliga underlaget ;) Lite bilder från idag 😘; Frusna tår så vi gick sista biten hem🙈
Bra bilder..✌

RSS 2.0