Equiterapeutbesök

Idag hade vi besök av equiterapeuten Linda Bjärbom. Fick superbra intryck av henne och riktigt trevlig tjej! www.stallboberg.se 

Hon gick igenom Orlandia och konstaterade även hon att hon är väldigt stel i bland annat ryggen och bak. Hon konstaterade även att hon inte var halt då hon inte reagerade i några leder så det var skönt för det har jag oroat mig över eftersom hon förmodligen sett ut såhär länge och jag ridit runt med dessa problem. Hon knäckte henne också och gav henne akupunktur på slutet. 

Sedan massör besöket förra fredagen så har jag bara promenerat henne, masserat stretchat och long reinat henne. Har inte vågat rida då jag inte vetat hur ont hon har haft och har inte vågat boka sadelutprovning av dels den anledningen samt risken att det blir fel att prova ut om hon är för spänd. Hon tyckte dock att jag absolut kunde prova ut en sadel så att jag kan komma igång och rida, tills dess ska jag rida ut henne barbacka och fortsätta jobba henne ifrån marken. Träna cavaletti och rida mycket i skogen så hon får komma igång då hon är så stel i baken. 

Det var skönt att höra att det inte var sååå farligt som jag varit orolig över att det skulle ha varit. Men dessa omständigheter med tandproblem, mugg, ny nyttare och en sadel som inte passat har gjort så att det blivit såhär. Men nu kan vi bara blicka framåt och göra allt för att hon ska bli bra i kroppen =) 
Kämpar på

Med pållen, masserar och promenerar. Igår longerade jag lite efter att hon fått springa runt lite löst först och tränat lite tricks bara för att stimulera hennes lilla hjärna lite ;) Stel som tusan i höger varvet men mot slutet rörde hon sig ändå mycket bättre när hon började bära sig själv lite bättre och vilade mer på steget. På tisdag har jag bokat in ett besök av en equiterapeut! Ska bli spännande att se vad hon säger och hur vi ska jobba för att få ordning på den här lilla kroppen. Känns iaf mer positivt och nu försöker jag tagga mig själv igen till att vi kan komma tillbaka ännu bättre den här gången. Beroende på vad hon säger på tisdag så ska jag boka in sadelutprovning med... men vi får se när =) 


Underbar dag!

Åh idag har jag haft en superbra dag! Varit i stallet och fixat på fm och när jag var klar så kom Andy och hämtade mig för vi skulle till badhuset och bada. Hon går en dykarkurs nu så vi tränade på att snorkla och simma med simfötter. Aldrig gjort det förut men det var Super roligt och jätteskönt för kroppen!! Kände mig helt mjuk efteråt =D 

Efter det åkte vi till stallet igen och gick en promenad med Orlandia. Så härligt ute så ville aldrig gå in! Sedan masserade jag henne innan hon fick gå in och äta sin eftermiddagsmat =D 


botten

I fredags var massören hos Orlandia. Hade förväntat mig att sadeln inte passade och att hon förmodligen var sned igen och lite stel såklart. Så mycket värre... har så svårt att känna någon sorts motivation till att ta tag i det här. 

Började som sagt att checka hur sadeln låg och hon tyckte inte den var något att ha, nu är hon ändå inte utbildad vad jag förstått i att prova ut sadlar så men kan ändå ge en ett hum om hur sadeln ligger. Och det var ju det jag ville för planen var att kolla upp den nu iaf. Men det behövdes ju inte för den låg rent ut sagt skit!

Fattar inte varför jag inte kan lita på magkänslan, den har hittills aldrig visat sig ha fel när det kommer till Orlandia. Men aja det är bara bita i det sura äpplet och traggla vidare för snart har vi väll betat av allt som möjligen kan vara fel!! 
Hon är helt galet stel i ja, typ hela kroppen. Framförallt i hals och rygg-bak. Oliksidig, like a lot. När man jämförde sidorna såg man såååå tydligt. Så ja nu börjar den långa resan mot en rak.. mjuk...och frisk häst. Tycker så synd om henne och vilken liten jäkla fighter hon är som trots den här smärtan( som det måste vara) har gjort allt för att vara mig till lags. Usch blir så ledsen för att hästarna ska behöva komma i kläm för vår okunskap. 

Min första prioritet är att massera henne, gå promenader i skogen och fortsätta jobba lite med long reiningen. Så att ingen utrustning kan skapa mer problem och försöka få igång de stela musklerna hon har så de kan komma igång och börja 'leva' igen. Alltså det var sån sjuk skillnad efter massagen. När hon släppte ner ryggen och allt. Man såg inte längre revbenen och hon såg helt normal ut i kroppen! Alltså går hon och spänner sig heeela tiden och har gjort under säkert en lång lång tid =(( vilket förklarar både det ena och det andra när det kommer till hur hon är att rida. 

Ska även ta ut en equiterapeut för att hon kunde nästan garantera att hon hade skelett låsningar också. Så ja det är första delen av planen. Tänker inte prova ut någon sadel förän jag vet att hon inte är spänd i kroppen längre och jag ska göra detta noggrant och lyssna på henne för hon visar mig så väl. Om jag bara vill se så visar hon så tydligt. Min stackars fina lilla tjej jag gör allt för dig och vi ska få ordning så du kan må bra igen <3 Förlåtförlåtförlåt 💕

Repris pay and jump

Kör lite repris från veckan i väntan på kvällens resultat av Orlandia ;) 

I helgen var vi ju iväg och hoppade en pay and jump på VRF. Hoppade 70 och 80cm, dagen började klockan 9 och det var ungefär 30 - 40 st i varje klass så det tog sin lilla tid! Vi åkte dit så vi var där ungefär vid 10. 45 och då hann jag precis lära mig banan och rida fram supersnabbt haha. Jag hade startnummer 25 och när de var på 20 hade jag bara travat runt lite så det blev snabba ryck, ett varsitt varv i galopp sen hoppa ett kryss två gånger sen in på banan!! Inte han jag vara nervös iaf haha så det var bara att rida på och hon var så duktig! Bjöd så himla fint mot hindren, blev lite krumpsprång i första klassen men så sjukt glad för hon kändes så himla fin och det märktes verkligen att hon tyckte det var roligt! Andra klassen gick utan problem den med så blev två clear round rosetter med oss hem =D 


Ska fixa film, har några dåliga mobilfilmer men det är kul att se iaf och jämföra med när vi blivit bättre sen 😃


19 Mars

Hellu! Sitter i nuläget i bilen påväg hem från Stockholm. Idag har vi varit med Harlie hos en kiropraktor/massör för att kolla upp henne då jag upplever att hon inte går riktigt som hon ska och även reagerar när jag trycker på vissa ställen. Detta visade sig också, hon var sned i bäckenet vilket gjorde att hon svajar mycket åt sidorna när hon går istället för att få driv framåt. Så nu har hon knäckt till låsningarna och visat var jag ska underhålla med massage. Eller ja överallt men på de ställen som kan komma att bli problem. Tur att vi kolla upp henne nu när hon är så pass ung ändå så det inte sätter sig mer!


Vi har även hälsat på hos Harlies uppfödare och hon har just nu en kull som ska flytta om två veckor så var ju tvungna att passa på ;) så sjukt söta, ville ta hem hela högen!!😍😍

Stallet fixade vi klart imorse och Marcus var med idag för att hjälpa till. Körde lite konditionsträning nere på fältet med Orlandia. Nöjd pålle efter som fick sig en liten dusch med idag!så sjukt härligt väder! Imorgon ska hon kollas igenom av en massör som höll i kursen jag gick nu nyligen! Ska bli spännande =) 


Testar lite nytt

Har ju som sagt gått klart massagekursen och det kom upp väldigt mycket diskussioner om olika saker. Sista delen togs det upp bland annat inspänningstyglar och då sa jag att jag ville jobba min häst mer från marken men eftersom Orlandia inte får ha något bett så kan jag inte direkt longera och få ut något av det. Longering i grimma sliter mer ut än vad det ger något när hästen springer runt runt och är utåt ställd. Då tipsade en som var med på kursen om jag hört talas om long reining eller på svenska  "långa tyglar ".  Jag skrattade och viftade bort för det lät ju som något hokuspokus tyckte jag haha. Men hon förklarade mer och då tänkte jag men nej jag ska fasiken ge det en chans. Så jag har nu fått låna med mig en DVD film hem som berättar om just long reining och vad man ska träna på och hur. Super spännande!! Och så stärkande om man lyckas få till det!

Det enda du behöver ha är ett huvudlag av eget val samt ett par tyglar på ca 6 m. I början går man väldigt nära så jag använder just nu en longerlina och det fungerar bra på nivån jag är på nu ;) (läs; första dagen jag tränade var idag...) och slutligen en liten pisk som man har som förlängning av armen kan man säga. 
Det går ut på att träna hästen på ett fritt sätt, att den får lösa situationen och bära sig själv -hela tiden. Du jobbar med "tryck"och eftergift och målet är att tyglarna hela tiden ska ligga avslappnade och att hästen sköter jobbet. Även om det är jobbigt att gå bredvid med :P
Så idag gav jag det en ärlig chans. Jag klädde på min lilla ponny och stegade ut till ridbanan. 

Sedan började jag med att kolla hur hon regerade på att ha linan runt alla ben, på båda sidor. Hästar kopplar inte ihop sina båda sidor så bra så man ska alltid göra samma sak på båda sidor har jag lärt mig. Sedan samma sak med piskan...no reaktion. 

Därefter tränade jag på att hon ska snurra runt med hjälp av trycket från yttertygeln, att hon ska följa den runt fast jag står på den andra sidan. Hon fattade jättesnabbt så blev massa beröm och äpplen ;)

Sedan var det dags att prova att gå på spåret. Då ska man utgå från spåret på långsidan. Ställa sig bredvid hästen och kommendera den att gå framåt. Jag kommenderade. Orlandia stod still. Jag duttade med spöt på korset som gubben på filmen sa skulle fungera efter några gånger och min häst rörde sig inte uuur fläcken. Tillslut så duttade jag på rumpan som man gör i vanliga fall med ett spö... och då bar det av. I två steg sen var det stopp igen. Hon tyckte det var Super konstigt att jag bara stod där bakom och igen gick med henne där fram!!

Efter några försök så kom vi tillslut fram i en någorlunda skritt och hon höll sig jättebra på spåret i båda varven. Det är första övningen att gå runt banan och inte sladda inåt bara för att den är fri lixom. Då ska man snabbt korrigera med yttertygeln därav övningen innan och sedan snabbt återgå i grundläge med händerna på ena sidan och långa tyglar. La in ett kommando för att hon ska öka farten, och tränade på det samtidigt som jag försökte hitta timingen till att 'klicka" och ge henne beröm när hon gjorde det jag bett henne om. 

Sedan avslutade vi med lite stretching och äppelmumsande. Det var riktigt kul att prova på någonting nytt och nu är det här baserat på det jag sett ifrån filmen ska försöka hitta mer att lära om detta men ska gå igenom de steg dr hade i filmen är tanken och se vart vi kommer med enbart mitt eget driv och träning! 

Massagekurs

Igår var sista kurstillfället för "massagekursen", men massagedelen blev vi klara med sist så nu gick vi igenom hur utrustning påverkar hästen. Gick igenom bett och fick träna på hur en sadel ska ligga för att ligga bra! Så sjukt svårt men riktigt intressant och roligt att få lite tips på vad man ska kolla efter. Känner på mig att Orlandias sadel inte ligger speciellt bra... 

Även om själva masserandet och tekniken inte var speciellt nytt för mig så känner jag ändå att den här kursen har fått mig att dels lära mig mer om hästens anatomi och öppnat upp mitt sinne. Jag ser klarare nu hur löjligt dumma i huvudet vi människor är, och vilka orimliga krav vi ställer på våra hästar alltför ofta. Att man har gått ifrån att se till hästens bästa och faktiskt lyssna på vad den säger till att använda den som något verktyg för att ja jag vet inte.. nå framgång? Mina mål står kvar att jag vill träna och tävla så småningom med Orlandia men jag kommer definitivt att anpassa mig mer utifrån henne. Det finns alltid en anledning till varför hästen reagerar som den gör. Hästen är inte dum det är du som inte ställer rätt frågor.  

Den 20e bokade jag in en massagetid åt Orlandia, hon ska även kika lite på hur min sadel ligger. Det ska bli spännande och jag fick till hemläxa att massera igenom henne och försöks hitta hennes spända ställen och vad jag tror om sadeln. Ska bli kul att se vad hon säger sen =D 


Fridaaaay

Idag var min bästa mamma med mig i stallet och lekte! Hon har inte sett nya stallet ännu så det var dags att ta tag i det ;) Försökte övertala henne att rida Orlandia men hon var lazy idag ;) Däremot passade hon på att plåga oss med ett dressyrpass på banan. 
Red fram lite planlöst först i alla gångarter sedan red jag på stora mittvolten där jag fick börja med att göra två små volter i den stora volten på varsin sida om man säger. När detta gick bra la jag till att på de öppna sidorna på stora mittvolten så la jag även en volt utåt. Så på de sidor där stora volten har kontakt med staketet la jag volt inåt och på öppna delen utåt. As bra övning och man ska försöka göra små volter och verkligen få hästen  att svänga för dina ytterhjälper och gå undan för innerskänkeln så den rundar sig. Stundtals när jag fick till alla delar fick hon en sån jäkla gång. Aldrig känt den förut jag kunde bara sitta och bolla steget! Hög bra form och rak i lod med tänk framåt! Fyfan vad jag fick slita men så fin hon blev! Så kul att ta en halvhalt när man har den där traven och sedan bara tänka ökning och hästen bara flyter fram med värsta trycket  ahhh!! Även galoppen var super idag, gjorde samma övning fast utan volterna utåt då jag kände att det var lite för svårt för oss ännu! Vill hålla det hyfsat enkelt och roligt för henne, hon ska tycka att det är kul att jobba =) nu ska jag krypa ner i soffan med Marcus, förtjänat efter en superbra dag 😃

Tack världens  bästa mamma för hjälpen!! 💖💖💖


Busy busy busy

Det är så mitt liv stavas! Idag är jag riktigt nöjd med mig själv, hunnit med sjukt mycket! Började med att gå upp kl 7 (läs:ledig dag!!) Åkte direkt till stallet och fixade med Orlandia. Blev en långtur i skogen tillsammans med Marcus och Harlie. Tränade på att hon ska gå bakom och inte springa på mig, lite dålig respekt har hon allt! Gick skitbra tillslut efter lite envishet från min sida. Gjorde klart stallet sedan åkte vi och köpte en pall med spån som jag och mamma delade på, sedan hämtade jag upp mammas hund nisse på macken och åkte ut i skogen där vi la spår och var ute på promenad med hundarna.  Sjukt duktiga var de, galet impad av Harlie idag på spåret hon gick som en klocka!! 


Nu har vi lagat mat, diskat och tvättat så kan glida ner i soffan galet nöjda över en produktiv dag! Har även sökt lite nya jobb så jag hoppas det ger något, har en telefon intervju på måndag inför ett internt coachuppdrag kan man säga. Ska bli spännande mycket som händer nu och jag känner mig mer motiverad än någonsin! Natti !Sunday, bloody sunday.

Nu börjar helgen gå mot sitt slut och det har varit fullt upp som vanligt! 

Har tränat massor med skänkelvikningar, tempoväxlingar och galoppfattningar när jag ridit ut som har gett mycket bra resultat då hon är mycket kvickare för mina hjälper nu! 

Idag hade jag morgonfodring i stallet där Andy följde med och hjälpte till, gick så jäkla fort när man är två , det är typ 14-15 hästar att släppa ut så det tar sin lilla tid ;) Red Ollis direkt och planen var att hoppa lite på ridbanan men det var lite för hårt så vi gick ner på fältet och busade lite istället, avslutade med att hoppa över små hinder som stod vid lilla banan ;) Tack för hjälpen Panda, så mycket roligare med hjälp i stallet 😅 !

znabb.
RSS 2.0